A la web del diari “EL PAÍS” hi ha una secció anomenada “els internautes pregunten”, vaig enviar una pregunta sota l’alies “casiabstencionista” a la Sra. Dolors Nadal sobre la immersió lingüística a les escoles. Aquest ha estat el resultat
http://www.elpais.com/edigitales/entrevista.html?id=3534
Com que no hi havia dret a rèplica la vull deixar en aquest espai (que per alguna cosa és meu)
Ningú discuteix que a Catalunya no hi hagin dues llengües, i fins i tot puc arribar a reconèixer que el castellà sigui la llengua materna de la majoria de la població: però, tot això que té a veure amb l’educació?
Com és conegut, els nens surten de l’escola dominant ambdues llengües, encara més si atenem a les notes de selectivitat, en llengua castellana els resultats són millors que en llengua catalana, i a més similars als obtinguts en altres parts de l’estat. Per què canviar un sistema que ha demostrat la seva eficàcia?
Ens diuen que els pares han de poder triar la llengua en que s’escolaritzen els seus fills, i jo em pregunto per què?, es que els pares poden, podem triar les assignatures a impartir, el contingut de les mateixes i el temps que se li ha de dedicar a cadascuna d’elles? Totes aquestes qüestions tradicionalment ha vingut determinades pel poder, pel governant de torn, per que és una forma claríssima de control de la conflictivitat social. L’educació i el seu contingut és una eina política de primer ordre, i en conseqüència voler controlar la llengua vehicular és una manera més de determinar en un o en altre sentit les sensibilitats culturals i polítiques de la població que està en procés de formació. És aquí on li pica al PP.
Per altra banda, algú ha pensat en el drets dels nens, Per quina raó el nen pot veure disminuïda la seva capacitat d’escollir en el futur quina de les llengües del seu país vol utilitzar en cada ocasió, quina vol adoptar com a pròpia, que no té perquè ser la materna. En el meu cas jo vaig escollir la llengua catalana com a pròpia al arribar a l’edat adulta perquè em permetia accedir a àmbits socials i laborals que es desenvolupen en català i d’aquesta manera formo part dels mateixos amb molta més comoditat.
Si un nen s’escolaritza en català avui dia està garantit que quan sigui adult, encara que la seva llengua materna hagi estat el castellà podrà triar lliurament en quina llengua vol parlar. Si pel contrari la seva escolarització fos en castellà i la seva llengua materna també ho és, de moment en el millor dels casos no podem saber quin grau de competència en català tindrà. Dic en el millor dels casos per que si atenem a la experiència derivada del coneixement de l’anglès que tenim desprès de estudiar-lo només unes hores determinades a la setmana estem servits.
Això per mi demostra que el PP utilitza la llengua només per motius estrictament polítics i en els últims que pensa són en els nens.
En son quatre
Fa 5 dies
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada